Om Hinzaväskorna

Den svenska stilrena designen från 1950-talet i kombination med stor användbarhet gör Hinzaväskorna omåttligt omtyckta runt om i världen.

Hinzaväskorna är perfekta shoppingväskor att ta med till affären för att packa varor i. Väskorna är gjorda av slitstark plast och kan därför enkelt rengöras för att användas om och om igen.

Hinzaväskorna är även utmärkta strandväskor och picknickkorgar. De mindre Hinzaväskorna passar bra i cykelkorgen.

I hemmet blir Hinzaväskor färgglada inredningsdetaljer när de används till förvaring av till exempel tidningsmagasin, leksaker eller andra lösa prylar. 

En Hinzaväska är den ultimata varje-dag-väskan. Den är tålig, står stadigt och rymmer mer än man tror. Med innerväska eller överdrag som tillbehör blir väskan ännu mer användbar. De många färgerna och de två storlekarna gör att alla kan hitta sin favorit.

Historia

Den stora modellen av Hinzaväskan är en svensk klassiker som producerades på 1950- och 1960-talet av plast- och kemikoncernen Perstorp AB. Väskan som då hade namnet "Shoppingbag 329" ritades av Curt Christoperson som var anställd på Perstorp AB. Produktionen av väskan upphörde när matbutiker började dela ut gratis plastpåsar att packa maten i.

Karin Bachstätter, som är barnbarns barn till grundaren av Perstorp AB och uppvuxen med de praktiska plastväskorna, tog tillsammans med sina föräldrar 2006 upp produktionen av väskorna under namnet Hinza. Namnet kommer från Perstorp AB:s tidigare VD-bostad som heter Hinza Lycka och som numera är Hinzas kontor.

Ett exemplar av en väska tillverkad av Perstorp AB på 1950-talet finns utställt på Plastens Hus i Perstorp, Sveriges enda plastmuseum.

Brukskonst

Svensk Forms Opinionsnämnd har yttrat sig angående denna populära plastväska som designades av Perstorp AB på 1950-talet. Opinionsnämnden som består av både jurister och designer anser att väskan är så originell och särpräglad att verkshöjd får anses föreligga och att väskan därigenom åtnjuter upphovsrättsligt skydd som ett alster av brukskonst.


Att Svensk Forms Opinionsnämnd anser att ”Shoppingbag 329” har den originalitet som krävs för att få upphovsrättsligt skydd som brukskonst har den 5 juni 2019 uppmärksammats på Plastens Hus i Perstorp, då Perstorp AB med firmatecknare Mikael Gedin formellt överlät rättigheterna till väskan till Hinza AB. Perstorp AB meddelade samtidigt att väskan numera officiellt heter Hinzaväskan.


- Det är med stor stolthet som vi idag överlämnat våra rättigheter för Shoppingväska 329 till Hinza AB. Vi ser fram emot att se Karin och Hinza AB ta vidare denna stolta del av vår historia in i framtiden, sade Mikael Gedin, VD för Perstorp AB och EVP People & Culture och CEO Office för Perstorp Group.

Fakta

Hinzaväskorna är gjorda av polyetenplast. Varianten Green Plastic är gjord av så kallad grön polyetenplast, en bioplast där sockerrör använts som råmaterial istället för olja.

Hinzaväskorna tillverkas i Sverige i Hillerstorp. Fabriken är certifierad inom kvalité och miljö enligt ISO-9001 och ISO-14001.

Stor väska Höjd med handtag: 42 cm. Höjd utan handtag: 25 cm. Längd: 44 cm. Bredd: 18 cm. Rymmer: 15 liter. Max vikt: 15 kg.

Liten väska Höjd med handtag: 38.5 cm. Höjd utan handtag: 22 cm. Längd: 32 cm. Bredd: 15 cm. Rymmer: 7.5 liter. Max vikt: 10 kg.

Hinza Green Plastic

Hinzaväskor som tillhör Green Plastic-sortimentet är ett klimatsmart val. De är tillverkade av biobaserad plast där fossil plast ersatts med plast framställd från växtriket, närmare bestämt från sockerrör som är en förnyelsebar råvara. 

När sockerrör växer upptar de koldioxid från vår atmosfär. Om plast framställd av sockerrör förbränns frigörs koldioxiden tillbaks till atmosfären. I och med att mängden koldioxid inte ökar, vilket sker vid förbränning av traditionell plast från fossila råvaror, påverkas inte klimatet på vår jord. 

När vi 2014 lanserade Hinzaväskor i grön plast var vi ett av de första företagen i Sverige att erbjuda produkter som var nästintill helt framställda av plast från växtriket. På grund av ökad efterfrågan på marknaden på grön plast, även kallad bioplast, har tillgången på sockerrörsplast minskat, vi har därför från och med november 2020 justerat mängden bioplast i Green Plastic-väskorna från >95 % till >60 %. 

Sockerrören som används till att framställa den gröna plasten i Green Plastic-väskorna, odlas i plantage i Brasilien som ligger minst 2500 km från Amazonas.

Grön plast kan återvinnas på samma sätt som traditionell plast. Variationer i ytskiktet kan förekomma.

Här ser du hela sortimentet av Green Plastic-väskor.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.